Gastlessen

Gastlessen

In de herfst van 2016 mocht ik als gastdocent bij het kinderatelier van Cisca Jager een vilt workshop doen. Het ging om 2 groepen kinderen tussen de 8 en 17 jaar. Mijn idee was om in 10 lessen te werken aan een viltwerk waar we ook andere technieken konden gebruiken dan alleen maar vilt.

Mijn inspiratie was een een online challenge van viltster Sara Lechner, waarbij zij in een aantal weken uitlegde hoe je een huis van vilt kon maken. Dit huis was zo leuk om te maken en ik dacht dat de kinderen hier ook wel hun creativiteit in konden uiten.

We zijn begonnen met het vilten van 4 muren. In de muren zitten ramen en deuren. De bedoeling is dat deze ramen en deuren open kunnen. Achter die ramen komt een voorstelling. De kinderen hebben die voorstelling getekend en door het gebruik van mode podge konden we de afbeeldingen achter de raampjes plakken en naaien. Ook zijn op die muren versieringen gemaakt. Dit kon door middel van borduren, knopen aanzetten, kunstbloemen aannaaien of mooie lovertjes opzetten. Toen dat alles klaar was hebben we een frame gemaakt van bamboestokjes. Die stokjes werden in een schijf hout vast gezet. De muren werden aan elkaar genaaid en het geheel over de bamboestokjes geschoven. Daarna hebben we nog gewerkt aan de laatste details. Zo heeft een huisje een trap gekregen, zijn er bij sommige berkentakjes aangebracht, is er bij het spinnenhuis nog een spinnetje opgenaaid en zijn er nog visjes bij het onderwaterhuisje opgehangen.

Uiteindelijk mochten we bij Rozemarijn alle huisjes tentoonstellen. Dat was heel erg leuk omdat met 20 verschillende huisjes het geheel wel een heel mooi bergdorpje was geworden.